Το νησί
Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια της θάλασσας της Κρήτης. Η Μήλος είναι το νοτιοδυτικότερο νησί των Κυκλάδων.
Το νησί φημίζεται για το άγαλμα της Αφροδίτης (η Αφροδίτη της Μήλου, τώρα βρίσκεται στο Λούβρο), καθώς και για τα αγάλματα του Έλληνα θεού Ασκληπιού (τώρα βρίσεται στο Βρετανικό Μουσείο) και του Ποσειδώνα και ενός αρχαϊκού Απόλλωνα που βρίσκονται στην Αθήνα. Είναι επίσης διάσημο για την ποικιλία των υπέροχων παραλιών. Ο Δήμος Μήλου περιλαμβάνει επίσης τα ακατοίκητα υπεράκτια νησιά της Αντίμήλου και των Ακραδιών. Η συνολική έκταση είναι 160.147 τετραγωνικά χιλιόμετρα (61.833 τετραγωνικά μίλια) και ο πληθυσμός κατά την απογραφή του 2011 ήταν 4.977 κάτοικοι.
Γεωγραφία
Ιστορία
Αργότερα, η Μήλος ακολούθησε τη μοίρα των άλλων νησιών των Κυκλάδων, που υποτάχθηκαν στους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους και μετά τους Βυζαντινούς. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια υπήρχαν στη Μήλο αρκετοί Εβραίοι κάτοικοι και ως εκ τούτου ο Χριστιανισμός διαδόθηκε αρκετά γρήγορα. Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, ο Marco Sanudo κατέλαβε τη Μήλο και το 1207 την ενώνει με το δουκάτο της Νάξου. Το 1537, ο Hayredin Barbarossa, ένας από τους μεγαλύτερους πειρατές όλων των εποχών, ως επικεφαλής του τουρκικού στόλου, λεηλάτησε και κατέστρεψε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, αλλά η Μήλος ξέφυγε από την καταστροφική μανία του. Από το 1566 η Μήλος πέρασε από τους Ενετούς στους Τούρκους. Καθ 'όλη τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής, ήταν βάση για πειρατές.
Από το 1830, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, η Μήλος, όπως όλα τα νησιά των Κυκλάδων, συμπεριλήφθηκαν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.Στις 9 Μαΐου 1941, η γερμανική κατοχή επιβλήθηκε στο νησί, κατ' εξαίρεση, σε σχέση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, που εντάχθηκαν στην ιταλική ζώνη κατοχής.